zaterdag 25 augustus 2007

Keep in touch!

Het is mistig, het is koud op Morgenster. Maar dat geeft niet, we hebben chocomelk, en 2 verpleegkundigen zijn nu een maaltje aan het bereiden voor ons, zoals het hoort : )
Lieve mensen, we pogen vanaf nu, eens in de 2 weekjes een berichtje te kunnen plaatsen. Zo niet, vergeef het ons dan maar…

Trouwens: POST wordt hier prima ontvangen!!!!

Nogmaals het adres:

Morgenster Mission Hospital
PO BOX 1425 Masvingo
Zimbabwe

Dikke, afrikaanse klapzoenen,

Hester en Femke

Een week Morgenster

Nu, twee weken later, onze eerste mogelijkheid om op internet te komen!!!! Joehoe!!!
Al weer zoveel, ontelbaar meer ervaringen rijker…. De verhalen zijn niet aan te slepen.
Deze week in een paar opmerkingen:

Maandag:
- prikaccident met HIV-positieve patiënt van medewerker oogkliniek, man helemaal in de stress, en is na lang nadenken begonnen met PEP-kuur. (google op ‘PEP-kuur - HIV’ als je niet weet wat het is)
- Op de oogkliniek de meest indrukwekkende tumor ooit gezien: een jonge vrouw, jaar of 26, met een gezicht wat voor meer dan de helft opgevreten is door…..? met een vreselijke stank. Is in twee maanden ontstaan…vrouw is in de achterbak van een auto geladen op weg naar huis. Beleid: TLC! (lees: tender love and care)
- Femke heeft bijna !! helemaal zelf een kindje ter wereld geholpen, en stond te zweten in haar rubber laarzen… adrenaline overal. Kindje en moeder gelukkig prima in orde. Gave ervaring om nooit te vergeten!

Dinsdag:
OK dag met grote buikoperaties (en gelukkig geen prikaccidenten!) Nog 1 PEP-kuur is over, voor 3 artsen en 2 co’s met onvaste handjes…
Donderdag: outreach dag. We gaan naar de twee meest afgelegen kliniekjes en hobbelen gedurende 2 uur over rode stoffige zandwegen. We komen misselijk en met onze borsten tot op de knieën gezakt aan. Er wachten 50 patiënten, om gezien te worden in 2 uur tijd. De amoxicilline-kuren vliegen over de tafel. 1 patiënt laden we in de achterbak van de ambulance, om er vervolgens bij de volgende kliniek nog 9 in de proppen, plus: Hester en Femke natuurlijk. Op de terugweg zitten we klem tussen een jongetje met schimmelhoofdje en Tuberculose patiënten. Om het half uur chekken we of de pasgeboren baby met ernstige luchtweginfectie en hoge koorts nog leeft. Als klap op de vuurpijl begint de vrouw tegenover ons te kotsen, gelukkig in een emmertje wat op onze knieën staat. We delen onze laatste crackertjes op met alle patiënten.
In het ziekenhuis aangekomen, om half 7 savonds, willen we eerst zeker weten dat het kindje meteen behandeld wordt, wat in Afrika niet vanzelfsprekend mag worden geacht. Met onze neuzen staan we er bovenop als de eerste doses antibiotica gelukkig na een uurtje rekenen in mililiters/kilogrammen wordt toegediend. We betwijfelen allebei ten zeerste of dit kindje de volgende morgen gaat halen.
Lange tijd hebben we niet om hier over na te denken, want een keizersnede dient zich aan.
Dokter Herman doet samen met Hester de C-section, en dr. Paul speelt voor anaestesist. Femke vangt en stimuleert het kindje.

Om 9 uur komen we bekaf thuis… en eten rode kool met rijst.

Vrijdag:
Vandaag is de dag van de grote visite, oh ja, ook hier bestaan die. Maar dan in het klein, de kleine grote visite met 2 artsen en 2 co-assistenten en een soort van notulist.
Hester presenteert er op los: wel 6 patiënten brengt zij in, en dat in het engels!!
Al vanaf de vroege morgen ligt er een mevrouw op springen van een tweeling. Helaas schiet het niet op. Om 2 uur ‘s middags wordt besloten tot een keizersnee.

Op hetzelfde moment zit de polikliniek overvol met patiënten die antiretrovirale middelen voorgeschreven willen krijgen…
Hester runt de poli zo’n beetje zelf: TB-patiënten, longontstekingen, vergevorderde HIV-patiënten, zieke kindjes. Ze neemt nog 2 patiënten op in het ziekenhuis… terwijl Femke met de rest van het OK/ziekenhuis personeel 2 kerngezonde kleine meisjes vangt.

Zaterdag:
Niks geen vrije dag en uitslapen. Alhoewel, uitslapen doen we hier nooit, want we staan al wakker naast ons bedje voordat de wekker gaat. Lees: rond een uur of 7. We gaan dan ook iedere avond om max. 21.30 uur naar bed.

9.00 uur op OK voor 3 frisse abcessen. Winst: in totaliteit een liter of 3 heerlijk riekend pus.
10.30 uur: een mevrouw bevalt, na een zwangerschap van 24-28 weken… dit blijkt toch een kindje van maximaal 20 weken te zijn: 620 grammetjes klein… het ademt nog! Het overlijdt onder de warme lamp, in onze armen. De moeder wil het kindje niet zien, laat staan vasthouden. De vader komt binnen, werpt een korte blik… en kiest ervoor om het kindje achter te laten bij het organisch afval van het ziekenhuis (lees: een gat ergens in de grond waar andere resten zoals placenta’s in gegooid worden)

‘s middags is Hester getuige van een bruisend bruiloftsfeest, in real african style, met veel zang dans en muziek! Ze leert er echt Afrikaans ‘joelen’ … ze doet het in NL nog wel eens voor als je er naar vraagt natuurlijk.

Outreach

In de omgeving van Morgenster liggen 8 kleinere klinieken, waar eerstelijns medische hulp verleend wordt. Gisteren zijn Hester en ik met Arian mee geweest op outreach, naar twee van deze kliniekjes. Om half 8 stonden we klaar voor het ziekenhuis, in de mist/regen, het was vreselijk koud. Twee grote metalen koffers waar alle medicijnen inzitten, werden in de achterbak van de nieuwe ambulance geladen, waarna wij onszelf er ook in propten, samen met TsiTsi, een Zimbabwaanse co, en nog 3 mensen.
Na 5 km op een verharde weg te hebben gereden veranderde dat in een zandweggetje. De omgeving is werkelijk waar wonderlijk mooi, en langzaam veranderde de grijze wolken in een blauwe lucht. Na anderhalf uur hobbelen kwamen we aan bij de eerste kliniek, 30 patiënten zouden daar gezien moeten worden.

Medische facts II

Op de mannenafdeling is de zaak zo mogelijk nog triester gesteld. 99% AIDS waarvan 98% in het laatste stadium. Mannen komen niet snel. Ontkenning tot het bittere eind. De problematiek op de chirurgische afdeling (m/v) is zeer veelzijdig: You name it… we’ve got it!

De vrouwen uit de omgeving van Masvingo komen bij hun eerste bevalling normaal gesproken naar het Morgenster ziekenhuis, en ook vanaf hun 5e zwangerschap worden ze geadviseerd om in het ziekenhuis te bevallen. Meteen al de eerste ochtend op Maternity was ik getuige van het nieuwe leventje van een mini-mensje. In de labour-ward, waar een stuk of 5 bedden staan waar de vrouwen liggen die onderzocht moeten worden, ingeleid worden of gaan bevallen, lag de zwangere vrouw in alle rust op het bed met plastic matras. Geen echtgenoot die haar handje vasthield, maar zich ondersteunend aan de spijlen van het bed, zuchtte en steunde ze wel wat, maar niets in vergelijking met de krijsende, zuchtende en steunende vrouwen die ik in NL wel eens meegemaakt heb.
De bevalling verliep zonder grote scheuren en problemen… en het kindje was gezond. De vrouw keek opgelucht… ze kreeg een cotton wool om het bloeden wat op te vangen… en binnen 5 minuten na partus stond ze op van haar bed, deed haar slippertjes weer aan en liep ze naar haar bedje op de afdeling. Dat was nummer 1, op naar nummer…. ?

Ons co-schap: medische facts

De medici onder jullie ( en wellicht ook de niet medici) willen misschien nu ook wel wat horen over de inhoud van ons co-schap…

Femke loopt mee op de verlos- en mannen afdeling en ik (Hester) sta op de kinder- en vrouwen afdeling. De ziekte beelden op de kinderafdeling beslaat voor 80% ondervoeding (zowel Marasmus (uitgemergeld) als Kwasiorkorkindertjes (oedemateus met bolle buikjes) voor 2% uit brandwonden en botbreuken, 80% infecties, meestal pneumonie en voor 50% aan AIDS gerelateerde aandoeningen. Aangezien AIDS, infecties en ondervoeding meestal samengaan, kom ik toch uit op 100%.
De vrouwenafdeling wordt, net als de mannenafdeling, onderverdeeld in chirurgisch en niet-chirugisch. Op de internistische afdeling is ongeveer 20% gyneacologisch en 80 % AIDS gerelateerde problematiek. Veel TBC, atypische pneumonieën en uit de hand gelopen heerlijk geïnfecteerde SOA’s in alle verkrijgbare geuren en kleuren.

Aankomst op Missiepost Morgenster

Uiteindelijk ( om een lang verhaal iets minder lang te maken) kwamen we na twee nachten reizen en twee dagen regelen en piekeren in Zimbabwe aan. Weliswaar niet met het 90 dagen visum, maar na wat zeuren met eentje van 60 dagen in plaats van het aangeboden 30 dagen visum. Waarschijnlijk was de onweerstaanbare glinstering in onze blauwe oogjes na twee slapeloze nachten niet voldoende voor een 90 dagen visum. ( en de donuts waren al op)

Na vier dagen na vertrek van Schiphol kwamen we aan op de Missiepost Morgenster, 30 kilometer van Masvingo. Toch wel lichtelijk uitgeput aangezien we al niet al te uitgerust het vliegtuig opstapten.

De missiepost is redelijk groot. Een ziekenhuis met ongeveer 200 bedden, een middelbare school, verplegingsschool, soort PABO en uiteraard een theologenschool en een kerk. Op het terrein wonen 3 Nederlandse gezinnen. Twee artsen met vrouw en kinderen en een dominee met vrouw. Met Femke en ik als “nieuw bloed” werden we snel opgenomen in hun kleine gemeenschap waar iedereen alles van en over elkaar weet ( en anders wel te weten komt) De nieuwe leden van dit koloniale dorpje werden meteen welkom geheten met een ouderwets gezellige, oer Hollandse spelletjesavond.

Johannesburg-Zimbabwe

Dag 2:
De tweede dag werd in beslag genomen met telefoontjes naar missing luggage mevrouwen en meneren van diverse rangen en standen” Verder kregen we van alle kanten verbazing en ongeloof dat deze twee jonge (naïeve?)meiden richting Zimbabwe wilden. Zelfs de radio leek ons moedwillig op andere plannen te willen brengen door te melden dat de situatie aan de grensovergang met Zuid-Afrika in verband met de vele vluchtelingen explosief kan worden genoemd.

In ons guesthouse werden we er ook niet vrolijker op. Toen Femkes bagage na veel boze en wanhopige telefoontjes op miraculeuze wijze op het laatste moment werd gebracht besloten we de gok te wagen. Gewapend met donuts, blauwe ogen ( en als dat niet het beoogde effect had, dollars verstopt in onze Bh’s) om de buschauffeur om te kopen en twee stevige zwarte kerels om ons inclusieve bagage veilig tot in de bus te krijgen, gingen we toch onderweg naar dit beruchte stukje Johannesburg. Het was al donker en aangezien onze twee zeer betrouwbare begeleiders zichtbaar ook niet erg relaxt waren bij het afzetten van deze twee blanken met backpacks ( ze verzonnen onderweg tactieken hoe we het het beste moesten aanpakken om snel en veilig in het kantoor van Greyhound te komen) dat deze ‘ aura’ ook op ons oversloeg. Met pinpoint pupils en strak van de adrenaline kwamen we het kantoortje (uiteraard) toch veilig binnen rennen. De dollars, donuts en zelfs een onweerstaanbare oogopslag bleek niet nodig. De chauffeur zou op ons blijven wachten als we midden in de nacht in de onrustige grenspost aan een visum moesten komen.

Eerste blogbericht uit Zimbabwe!

Ons eerste berichtje, drie weken na vertrek… Laten we beginnen met onze excuses…

In de afgelopen drie weken uiteraard veel avontuurtjes, groot en klein, beleefd, bijzondere mensen ontmoet, mooie en verschrikkelijke dingen gezien en al flink gelachen maar ook …

Op ellenlange verhalen zit niemand te wachten dus hier in het kort de meest “ sappige stories”

Dag 1: Geland en gestrand…
De opluchting die we voelde na het halen van onze krappe aansluiting op London Heathrow was in rook opgelost toen we na een kwartier staren naar de bagageband op Johannesburg telkens weer dezelfde koffers en tassen voorbij zagen komen. We waren voor drievierde in Afrika over gekomen…Femke, Hester en de backpack van Hester. Femke’s backpack ( incl. overlevingspakket) lag nog…uhhh in London?
Gelukkig klonk de dame achter de balie van de ‘missing luggage’ hoop geven. Een alledaags probleempje, morgen opgelost, verzekerde ze ons. Dit leek ook erg aannemelijk aangezien er nog zo’n 30 zielige duizelige, alleenstaande koffers en tassen zonder baasje bleven ronddraaien. Behoorde die tot de reizigers die gister waren geland?

Het guesthouse in Johannesburg was fantastisch, ze haalde ons na een telefoontje op van het vliegveld en daar was eigenlijk ook alles mee gezegd.
1. De baas liep in bezopen toestand zich tegen iedereen aan te bemoeien.
2. Een overenthousiast koppel dat nog nooit een giraffe (buiten de dierentuin) had gezien, vertelde ons met alle plezier hoe hun bagage met South Afr, Airlines had gevlogen. Na 5 dagen kregen ze een beschadigde backpack met onvolledige inhoud terug.
3. Nog een bezopen exemplaar, een Belg, die met de baas van het guesthouse ( en met paspoorten van twee andere gasten die op het punt stonden te vertrekken en ternauwernood hun vliegtuig haalde) ging stappen in Pretoria. Ze kwamen de volgende ochtend niet meer terug en bleken opgepakt en opgesloten door politie.
4. Een verfomfaaide Amerikaan, vers slachtoffer van een gewapende overval en van al zijn bezittingen beroofd op het busstation van Johannesburg
Al was Femkes backpack nog niet boven water en hadden we minder “ zin” om als blanken over dat beruchte busstation van Johannesburg te struinen, namen we toch een taxi om buskaarten naar Zimbabwe voor de volgende dag te regelen.
Probleem nummer twee diende zich aan. Zonder visum kom je niet op de bus. Na een lang gesprek met de GreyHound-manager, bleek dit probleem oplosbaar, maar wel geheel afhankelijk van de bui van de dienstdoende chauffeur. We moesten maar wat vroeger komen om met hem te “ praten” (lees: omkopen)

Na een zenuwslopende struintocht naar een PEP kuur door wat achteraf bleek de meest criminele achterbuurt van JNB, hebben we voor 40 euro (in NL 500 euro) aan chemische troep kunnen inslaan.